Burn-out

Niemandsland

acrobatiekHaast, een hoge werkdruk, een veeleisende leefomgeving … Het zijn de elementen die je als persoon kwetsbaar maken en je het risico laten lopen zowel lichamelijk als geestelijk af te branden. Daarbij gaan we voorbij aan onze natuurlijke behoefte aan rust, kunnen we geen nee zeggen en verzuimen we inspanning af te wisselen met ontspanning. Het evenwicht tussen geven en ontvangen raakt meer en meer uit balans; we raken vervreemd van onze eigen behoefte aan liefde, zorg en waardering.

Ongemerkt krijg je minder plezier in je werk, raak je meer en meer vermoeid, voel je je minder gewaardeerd door je collega’s en ben je onderhevig aan wisselende stemmingen. Je hebt minder zorg voor je gezondheid en welzijn en verdoet je vrije tijd met niets doen. Kortom je belandt in een niemandsland.

Voorkomen beter dan genezen

Reflectie op jezelf en je bewust worden van hoe je omgaat met je werk en je sociale omgeving, maar zeker ook je onderliggende veelal onbewuste motieven en verlangens, geven je de mogelijkheid alert te zijn.

Voorwaarde daarbij is dat je de lichamelijke en psycho-emotionele mogelijkheden en grenzen van jezelf leert kennen en respecteren. De kans dat je in het niemandsland verzeild raakt, wordt daardoor aanzienlijk kleiner:

Je bent beter in staat je eigen grenzen te stellen.


Kijkje in de keuken

haptotherapie bij burn-outHet boek “Haptotherapie bij burn-out” is geschreven door zes GZ-Haptotherapeuten, waaronder mijzelf. Het boek geeft een ‘kijkje in de keuken’ van de haptotherapeut door de lezer inzicht te geven in de werkwijze tijdens haptotherapeutische processen.
Bestel “Haptotherapie bij burn-out”